Kunstgeschiedenis
In 2009 ben ik benaderd door het Meldpunt Capelle of ik geen activiteiten voor hun doelgroep, 55+, wilde organiseren. In overleg heb ik toen een cursus Kunstgeschiedenis ontwikkeld om in de Kunstuitleen Capelle te geven, in deze cursus werd ook Kunst van de Kunstuitleen verwerkt. Door het succes van deze cursus en op verzoek van de cursisten heb ik toen een nieuwe cursus ontwikkeld en inmiddels ben ik al aan de vijfde cursus Kunstgeschiedenis toe. De cursussen bestaan allemaal uit 4 theorielessen van 1,5 uur en 2 praktijklessen van 1,5 uur. Tijdens deze praktijklessen maken we collages met een thema en schilderen we op doek. De cursussen die ik geef zijn:

Van Oude Meesters t/m Expressionisme


Tijdens deze cursus komt in les 1 de Gouden Eeuw aan bod met de Oude Meesters, in les 2 wordt het Impressionisme behandeld, in les 3 Jugendstil en in les 4 komt het Expressionisme aan bod. Bij de praktijklessen gaan we bij 1 les een collage maken gebaseerd op het thema Oude Meesters, de andere les gaan we een impressionistische opdracht schilderen op doek.

Moderne Kunst


Tijdens deze cursus wordt in les 1 Kunstbeschouwen behandeld, bij les 2 komt het Surrealisme en Magisch Realisme aan bod, bij les 3 Abstracte Kunst en in les 4 gaat het over Beeldhouwkunst. Bij de praktijklessen gaan we een collage maken van kunst uit de Kunstuitleen en een vrije opdracht op doek schilderen.

Symboliek I


Tijdens deze cursus worden de Symbolen in de kunst behandeld, wat is de betekenis door de jaren heen van het menselijk lichaam in de kunst en wat betekent de aanwezigheid van dieren in de kunst? Bij de praktijklessen maken we 1 les een collage van het menselijk lichaam en 1 les schilderen we een menselijk lichaam of een dier op doek.

Symboliek II


Tijdens deze cursus leg ik de betekenis van eten en drinken in de kunst uit, ook komt de natuur met haar symbolen uitgebreid aan bod en de betekenis van gebaren en expressie. Bij de praktijklessen maken we een collage van eten en drinken en schilderen we een vrije opdracht op doek.

Nederlandse Kunstenaars van A tot C


De cursus ‘Nederlandse Kunstenaars van A tot C’ behandelt in 4 lessen Nederlandse kunstenaars op alfabet (niet chronologisch) gerangschikt. Nederlandse bekende en onbekende kunstenaars vanaf 1500 tot heden komen aan bod, zowel schilders, beeldhouwers, fotografen als installatiekunstenaars. Ook kunstenaars van de Kunstkring Capelle worden hierin behandeld. Bij de praktijklessen maken we een collage en schilderen we een opdracht op doek.

Nederlandse Kunstenaars van C tot H


De cursus Nederlandse Kunstenaars van C tot H is een vervolg op van A tot C, ook deze behandelt in 4 lessen de Nederlandse kunstenaars op alfabet. Ook hierbij komen weer diverse bekende en minder bekende kunstenaars aan bod. Bij de praktijklessen beschilderen we een bord en schilderen we op doek.